Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ.



    altЩорічно навесні в кожного городника виникає проблема – чим засіяти свою ділянку, де купити насіння і посадковий матеріал. В даний час ринок певним чином відрегулював ціни. Якісний товар просто не може коштувати дешево. Але поряд з гарним товаром ринок пропонує

воістину величезний вибір товарів посередньої, а часом і відверто низької якості. Діє принцип – чим деше-вше товар коштує, тим простіше знайти для нього покупця. Наша бідність і наша психологія зму-шують нас шукати товар по своїй купівельній спроможності, яка, на жаль, поки що дуже низька.
     Але в момент купівлі товару не завжди видно наслідки. Купивши дешево погану ковбасу ми відчуваємо наслідки на другий день і відразу ж робимо висновок – більше таку ковбасу не ку-пувати. З насінням справа набагато складніша. Якщо насіння не зійшло або зійшло погано – ми робимо висновки через два – три тижні. Останніми словами лаємо продавця і себе за свою жадіб-ність. Доводиться йти і знову купувати насіння. Час вже піджимає і ми чітко розуміємо, що, узяв-ши ще раз погане насіння, утретє вже можна і не купувати – сіяти не буде сенсу.... По гарячих слі-дах ми вже не дивимося на ціну, а беремо те, що дає гарантію. Висновок: скупий платить двічі. Англійці не даремно говорять: «Ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі».alt
    Але буває, що насіння сходить, повільно, недружно, з великими потугами, але сходить. Кволі рослинки ніяк не хочуть рости, хворіють, гинуть. Ті ж, яким удалося вижити, продовжують страждати і далі і в остаточному підсумку дають мізерний врожай. У такому випадку висновки ми робимо через півроку. Затратили стільки сил, часу і грошей, а віддачі ніякої. Кривдно до сліз. 
    Ми клянемося, що більше ніколи не повторимо свою помилку...
    Але, ковбасу ми купуємо хто щодня, а в кого не густо, той рідше, але, якщо взяти в серед-ньому, то приблизно раз у тиждень, нехай навіть раз на місяць. За цей час урок ми ще не встигаємо забути, і платимо дорожче, зате купуємо ковбасу якісну. А пам'ять наша має гарну властивість – з часом усі події і враження поступово згладжуються, затінюються більш свіжими враженнями, їхня значимість поступово зменшується, і з часом вони можуть зовсім зникнути з нашої пам'яті. І через рік ми знову йдемо купувати насіння, і знову стаємо перед дилемою: дорого чи дешево? За цей рік спогади про невдачу вже в значній мірі забуті і затінені більш пізніми подіями. І знову ж наша бі-дність і наша психологія часто змушує нас зупиняти свій вибір на дешевому товарі.... Історія роз-вивається по спіралі.
    А тепер подивимося, що ж таке насіння? Насамперед – це живий організм. І здоров'я май-бутньої рослини залежить від того, чи здорове насіння, з якого воно виросте. Одержання здорово-го насіння справа творча і дуже трудомістка. Виростити здорову рослину в сучасних екологічних умовах важко. Але виростити здорові плоди вибрати з них насіння це ще тільки половина справи. Хоча і тут є багато нюансів. Наприклад, не з усякого здорового плоду насіння буде якісним. На-сіння помідорів, зокрема, вибираються з плодів із другої і третьої китиці. З першої китиці плоди звичайно бувають нетипової форми і часто жодного плоду з неї для переробки на насіння не від-береш. Вище третьої китиці насіння за звичай буває недорозвинене і краще його взагалі не виби-рати. В різні роки з цих двох китиць від 10 до 20% плодів доводиться вибраковувати, і тільки з тих, що залишилися, можна вибирати насіння. В кінцевому підсумку на насіння можна відібрати тільки 40, в кращому випадку 60% врожаю.
     Друге питання. У родині, як кажуть, не без виродка - навіть при такому ретельному доборі плодів для насінних цілей у різні роки від 10 до 40% насінин з них бувають некондиційні (недо-розвинені, виродливої форми, погано виповнені). А якщо літо було дуже спекотне або насіння отримане на півдні – і того більше. Старий державний стандарт соціалістичних часів саме для та-кого насіння регламентував схожість – не нижче 60%. Таке насіння продаються по грамах і коштує воно дешево. Саме таке насіння продають дуже багато фірм і більшість приватних виробників на-сіння. Вибрав, висушив, продав. Швидко і сердито. І покупець задоволений – купив стільки багато насіння і так дешево. Але тепер для покупця вже починається селекційна робота. Спочатку низька схожість, що дуже швидко знижується в процесі зберігання (недорозвинене і невиповнене насіння втрачає схожість протягом декількох місяців), змушує сіяти вдвічі – втричі більше, щоб одержати потрібну кількість кущів. Потім сходи затягуються. Одні зійшли відразу, інших потрібно чекати тиждень, і навіть більше. Для прискорення сходів, що затрималися, ящик потрібно тримати в теп-лі, але рослини, які вже зійшли в теплі починають витягатися, їх би потрібно винести в більш про-холодне місце. От і спробуй з такого насіння виростити міцну здорову розсаду. Та плюс, потрібно так багато місця для ящиків і де їх розмістити? Далі – більше. Розсада росте, поки зійдуть слабе-нькі насінини, найдужчі рослини витягаються і через це слабішають. Ті ж, які зійшли пізніше, по-чинають боротьбу за місце під сонцем і теж намагаються наздогнати тих, котрі зійшли раніше. То-ненькі, слабенькі, довгенькі. Такі рослинки в першу чергу уражаються чорною ніжкою. Одні рос-лини більші, інші менші, але, якщо вони усе-таки вижили, їх потрібно виростити і висадити усі. Хто ж дозволить собі викинути живу істоту? Шкода. Потрібно знайти місце, щоб висадити в ґрунт усі до єдиного – і сильні і слабенькі. У підсумку доводиться висаджувати густо, адже помідори висаджуються в останню чергу і місце для них уже визначене. Це ще одна передумова для хвороб – нестача світла і зниження вентиляції в результаті надто густої посадки. Слабенькі рослини ма-ють знижений імунітет і часто починають хворіти, а від них хвороба моментально переходить на сусідні. От чому багато городників скаржаться, що їм ну ніяк не вдається виростити томати – сті-льки їх зав'язалося на кущах і за кілька днів усі почорніли. А тепер, шановний читачу, зупинися і згадай: чи не так було в тебе минулим літом? 
    Щоб одержати схожість насіння на рівні близькому до 100% і високу енергію проростання необхідно провести цілий ряд калібрувань. Це величезні витрати праці і часу. Наприклад, тільки для висушування насіння після мокрого калібрування потрібно не менше 3 днів. Однак жоден вид калібрування не може забезпечити відбирання виповнених насінин нетипової форми. Тому за-ключним етапом є ручне калібрування – такі насінини можна відібрати тільки вручну. І тільки піс-ля цього насіння може забезпечити 100% схожість і високу енергію проростання. Таке насіння дає дружні сходи і могутню розсаду, що в остаточному підсумку забезпечує і врожай високий.
    А тепер, спробуйте уявити, скільки часу і терпіння потрібно, щоб перебрати по зернятку насіння перед тим, як порахувати та розкласти в пакетики. А щоб провести мокре калібрування хоча б 100 сортів? Про інші способи калібрування не будемо навіть говорити – там крім часу по-трібне ще й відповідне обладнання.
    І, нарешті, заключний етап – перевірка якості насіння. Тут навіть пояснювати не варто, скі-льки часу та сил потрібно, щоб хоч би вибірково висіяти в грунт насіння, дочекатися сходів та по-рахувати результат. Кожен, хто хоч раз сам вирощував розсаду, може це собі досить чітко уявити. І тільки після цього вже можна гарантувати якість насіння. Але іноді буває, що схожість окремих сортів недостатня – тоді починай все спочатку.
    Ми розповіли, як одержати якісне насіння на прикладі насіння з помідорів. Інші культури також потребують калібрувань, види яких підбираються відповідно до культури. Але ручне каліб-рування, на жаль, присутнє всюди.
    Саме з цієї причини ми насіння починаємо продавати так пізно – у листопаді або навіть у грудні. І за своє насіння ми ручаємося. За всі роки торгівлі ми не одержали жодної обґрунтованої претензії по його якості.
    Але всяка робота повинна оплачуватися. Інакше робити її не буде сенсу. Повинні сказати, що з віком сил стає все менше, все частіше ловимо себе на думці: «А чи не кинути цю тяжку спра-ву і пошукати більш легку?» Але приходить осінь і потік листів з подяками від покупців, дає нам нові сили. Неможливо зрадити людей, які тобі вірять.
    А тепер давайте порахуємо, скільки ж для нас коштує дешеве насіння. При середній схожо-сті 70 % (це ще насіння досить пристойної якості) з 20 насінин зійдуть тільки 20х0,7 = 14. При ціні пакетика 70 копійок за 20 насінин, які зійшли б з гарантією, потрібно заплатити 70/14х20= 1 грн. Стільки ж коштує і пакетик нашого каліброваного насіння, який налічує від 15 до 30 насінин. Ви-ходить, що ціна насіння однакова, а вартість пакетика зменшується за рахунок того сміття, яке відібране в гарному насінні! Та ще додайте сюди ті труднощі, які неминучі при вирощуванні розсади. А буває ж схожість і набагато гіршою. Тоді виходить, що дешевше насіння насправді є набагато дорожчим за дороге. Отакий розклад виходить. 
    Ціни не зі стелі взяті – вони реальні. Ми листуємось з багатьма людьми, багато насіння ку-пуємо, буває, що змушені купувати і ширвжиток, якщо цікавимося сортом, а його більше ніде не-має. 
    А тепер, шановний читачу, думай і вирішуй, що робити. Купувати дешеве насіння по 50 – 70 копійок за 20 шт. і створювати собі проблеми, чи заплатити трохи дорожче, наприклад, по 1 грн, але полегшити собі життя. Зверніть увагу, наскільки незначна різниця в ціні і порівняйте її з тими втратами, що вас очікують при купівлі дешевшого насіння. 
    Однак і висока ціна насіння не завжди є гарантією високої його якості. З цим ми теж зустрі-чалися. Правда, таких випадків мало. Рідкий пройдисвіт ризикне продавати ширвжиток за ціною елітного насіння. Але все-таки іноді таке буває, і ми вважаємо своїм обов'язком попередити про це.  

      Коротко розкажемо про те, як ми вибираємо і купуємо насіння для свого городу.
     Ні для кого не секрет, що основа врожаю – це хороше насіння. Що посієш, те і пожнеш. Прислів’я не дарма придумане. Тому дуже важливо підібрати насіння з високою схожістю, енергі-єю проростання – це якість насіння. Не менш важливо підібрати сорти, які дали б гарний врожай, були б стійкі до хвороб.
     Далі йдуть споживчі властивості плодів. Якщо врожай призначений для продажу, то зви-чайно підбирають врожайні сорти, плоди яких красиво виглядають, добре витримують транспор-тування і можуть зберігатися досить тривалий час. Для продажу розсадою підбирають детермина-нтні сорти, що добре виглядають в розсаді, не витягаються, тобто штамбові.
     У випадку ж, коли помідори вирощуються для себе, потрібно щоб усі якості були на висоті: і врожайність, і стійкість до хвороб, і смак, і невибагливість.
     Найбільш складне питання, де купувати? Кожний вправі вибрати собі продавця по своєму смаку, виходячи зі свого досвіду і наповнення гаманця. Нам доводилося купувати і виписувати насіння у всіляких фірмах і в приватних осіб буквально по всій Україні. Намагаємося купувати на-сіння, районоване в Україні і бажано в нас у Чернігівській області. Рослини з такого насіння уже пристосовані до наших умов і набагато стійкіші до несприятливих умов та захворювань, чим ті, котрі надходять до нас здалеку. Багато насіння одержуємо від наших читачів по обміну. Дуже ба-гато турбот доставляє нам насіння, отримане з південних областей. На акліматизацію таких сортів витрачаємо іноді 2-3 роки. 
    Побоюємося купувати насіння в розмальованих упаковках – воно нас дуже часто підводи-ло. Дешеве насіння теж намагаємося не купувати, бо знаємо, що для одержання насіння високої якості потрібно затратити масу сил і часу, і тому добре насіння просто не може коштувати дешево. Хоча, якщо це новий багатообіцяючий сорт, то іноді змушені свідомо йти на підвищені витрати праці заради можливого майбутнього члена нашої колекції.
     Окремо варто зупинитися на імпортному насінні. Ми таке насіння купуємо, випробуємо со-рти і буває, що залишаємо деякі у своїй колекції. Імпортоване насіння звичайно гарної якості, та дуже часто бувають підробки або ж насіння імпортне, але розфасоване в нас із усіма наслідками, що звідси випливають. Потрібно відзначити також, що закордонні селекціонери свої зусилля на-правляють на досягнення високої врожайності і красивого товарного виду. Тому на гарний смак і високу стійкість до захворювань особливо розраховувати не доводиться. На пакетиках, за звичай, зазначають про стійкість до вірусу табачної мозаїки, фузаріозу, вертицильозу та інших хвороб, які у нас зустрічаються нечасто. Але навіть якщо і вдається придбати фірмове насіння гарного сорту, у нас воно в перший рік завжди дає невисоку врожайність, рослини часто хворіють, тому, що зна-чну частину сил затрачає на пристосування до нового клімату і складу ґрунту. Тому ми вважаємо, що таке насіння купувати нераціонально. Воно звичайно дороге і часто не виправдовує витрат на їхнє придбання.
     Слід зупинитися також на гібридному насінні. Чому воно останнього часу заповнило при-лавки магазинів та витісняє сортове насіння? А причина більш ніж прозаїчна: фірми виробники насіння дивляться вперед і хочуть забезпечити для себе гарантований ринок збуту свого товару. Коли повністю зникнуть сорти сільгоспкультур, нам з вами не залишиться нічого іншого, як щорі-чно купувати гібридне насіння, яке і тепер дороге, а згодом буде ще дорожчим. Тому вважаємо своїм обов’язком зберегти сорти, які в нас є.
     Що ж робити читачам, купувати сортове чи гібридне насіння? Це питання кожний для себе повинен вирішити самостійно. Ми для себе вирішили його так. Огірки висіваємо і сорти і гібриди. Досить часто гібриди мають значну перевагу у врожайності, хоча є вітчизняні сорти, які зовсім не поступаються гібридам. Смак же більшості вітчизняних сортів набагато переважає смак закордон-них гібридів. Тут варто згадати нашумілий свого часу Паркер. Інша справа, що огірки з кожним роком виростити стає все складніше. Забруднення оточуючого середовища та пов’язана з цим різ-ка зміна клімату не пройшли марно. Але це стосується одночасно як сортів так і гібридів.
     Стосовно помідорів, то ми випробували значну кількість гібридів, як імпортних, так і вітчи-зняних. Але помітної переваги у врожайності перед сортами з нашої колекції не помітили. Щодо смаку – то і зовсім ніякого порівняння. Тому від вирощування гібридів томатів ми відмовились повністю.
     Чи можна вибирати насіння з гібридів? Виробники запевняють, що ні, бо їм це вигідно. Во-ни не хочуть втрачати покупців. Ми ж вибирали насіння з гібридів огірків та помідорів і воно від 1 навіть в деяких гібридів до 5 років повторювало свої особливості, потім відбувалося розщеплення сортових ознак. Тому з метою економії коштів цілком можливо вибирати насіння з гібридів та ко-ристуватися ним, але недовго – від 1 до 4 – 5 років.
     Повинні попередити читачів, що бувають також випадки, коли і погане насіння може про-даватися дорого. Звичайно, це вже залежить від совісті продавця і таке буває нечасто, але все-таки буває. Тому зверніть увагу на останній, 9 пункт наших міркувань, які наведені далі.
     Купуючи насіння ми керуємося такими міркуваннями.
1. Намагаємося купувати насіння, в основному, в колекціонерів, яких ми знаємо і які нас не під-водили. Вони дорожать своєю репутацією і насіння в них звичайно високої якості. Крім того, такого вибору сортів на самий витончений смак більше ніде не зустрінеш.
2. Купуємо тільки необроблене насіння й обробляємо його перед посівом самостійно по своїй пе-ревіреній методиці, що дає нам підвищення врожайності і стійкості до хвороб. Гранульоване насіння з готовими добривами й іншими прибамбасами практично не купуємо. Ми не знайшли в них нічого особливого. 
3. При найменшій можливості намагайтеся розсаду виростити самостійно. Це гарантує вам набір сортів на ваше бажання, а також більш високу врожайність і стійкість до хвороб.
4. Не слід захоплюватися імпортним насінням в барвистих упаковках, пам'ятати, що врожай за-лежить не від упаковки, а від якості насіння і сортових особливостей. 
5. Велика кількість насіння у пакеті зовсім не означає, що вам повезло придбати дешеве насіння. Схожість його може бути невисокою, та й сіяти багато кущів одного сорту не має сенсу. Для одержання гарантованого врожаю необхідно сіяти по кілька сортів різних термінів дозрівання. У такому випадку ви забезпечите себе помідорами до самої осені – ранні дозрівають дружно і швидко відходять, але на зміну їм підходять помідори більш пізніх термінів дозрівання. Вихо-дить своєрідний овочевий конвеєр.
6. Надійніше купувати насіння, вирощене у своєму або більш північному регіоні – воно вже при-стосоване до місцевих природних умов, тому гарантуює кращу врожайність і стійкість. 
7. Рекламу оцінювати критично. Красива і масована реклама зовсім не гарантує високої якості насіння.
8. Купуючи насіння, перевіряйте його якість, як говориться, не відходячи від каси. Якісне насіння помідорів має жовтий колір, іноді з трохи сіруватим відтінком, має однаковий розмір і округлу яйцеподібну форму. Насіння сірого кольору, брудне, напівпорожнє, різного розміру в одному пакеті, зі сторонніми домішками краще відразу ж повернути. Таке насіння навіть якщо добре зійде, дасть ослаблені рослинки, від яких ніколи не одержите рясного врожаю і високої стійко-сті до хвороб.

    Сподіваємось, що наші міркування допоможуть читачам придбати якісне насіння і отримати в новому городньому сезоні високі врожаї та величезне задоволення від результатів свого господа-рювання. Бажаємо успіхів та удачі. Міцного здоров’я вам і вашій родині.


З повагою, Горогоцькі, 
Наталя Юхимівна та Олексій Олександрович,
вул. Любецька, 11, кв. 125,
м. Чернігів,
14000